Wskazania:
Olej z pestek dyni Oleofarm to produkt spożywczy przeznaczony do spożywania jako dodatek do dań na zimno zimno.
Właściwości:
Produkt Oleofarm to naturalny olej z pestek dyni tłoczony na zimno. Olej dyniowy otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. W oleju dyniowym wytrąca się naturalny osad.
Skład:
olej z pestek dyni tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml:
-
Wartość energetyczna (energia) – 3389 kJ/824 kcal
- Tłuszcz – 91,6 g,
- w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone – 17,1 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 30,7 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 43,8 g
- Węglowodany – 0 g,
- w tym:
Cukry – 0 g
- Białko – 0 g
- Sól – 0 g
- Omega-6 (kwas linolowy) – 43,4 g
- Omega-9 (kwas oleinowy) – 29,9 g
Stosowanie:
Stosuj jako dodatek do potraw i deserów na zimno.
Na oleju dyniowym nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Opakowanie:
500 ml