Źródłem całego kompleksu związków selenowych są w preparacie drożdże
pochodzące z pierwotnej hodowli (wytwarzane wyłącznie w celu
pozyskiwania selenu). Drożdże selenowe zawierają różne organiczne
związki selenu, w tym selenometioninę, selenopeptydy, selenolipidy i
selenki. Główną zaletą tego preparatu jest to, że zawiera kompleks
związków tego minerału. Oznacza to, że poszczególne związki mogą
uczestniczyć w różnych szlakach metabolicznych organizmu i utrzymywać
się we krwi przez różny okres czasu. Selen jest integralnym składnikiem
wielu selenozależnych cząstek, enzymów i białek selenowych, które
wspomagają funkcję metaboliczne, procesy rozrodcze, mechanizmy obronne
układu immunologicznego, pracę mózgu i układu krążenia. Wpływ drożdży
bogatych w selen na funkcję immunologiczne był przedmiotem wielu badań
zwłaszcza w kontekście replikacji komórek. Pod tym względem drożdże o
dużej zawartości związków selenu są lepsze od pojedynczych związków
selenu takich jak selenometionina. Niski poziom selenu wiąże się z
podwyższonym ryzykiem nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, stanów
zapalnych i innych schorzeń związanych ze szkodami powodowanymi przez
wolne rodniki, w tym także z przedwczesnym starzeniem się i powstawaniem
zaćmy.
Zastosowanie: ochrona komórek (przed uszkodzeniami
spowodowanymi substancjami toksycznymi); ochrona przed wolnymi
rodnikami, przede wszystkim w obrębie układu sercowo-naczyniowego, krwi
oraz stawów; odtruwanie organizmu - detoksykacja (wspomaganie funkcji
odtruwającej wątroby); usuwanie metali ciężkich z organizmu; zaburzenia
układu odpornościowego; zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby
nowotworowej, szczególnie u palaczy tytoniu; zdrowie oczu, szczególnie
profilaktyka zaćmy.
Zalecane spożycie: dorośli: 1 tabletka dziennie. Najlepiej zażywać w trakcie posiłku lub stosować według wskazań lekarza.
Składniki: drożdże piwne (z pszenicy, jęczmienia), selen (związany drożdżami; substancja przeciwzbrylająca: roślinny kwas stearynowy.
1 tabletka zawiera: drożdże piwne (z pszenicy, jęczmienia) 628,6mg,
selen (związany z drożdżami, zawiera: L-selenometioninę, selenopeptydy,
selenolipidy i selenki) 200mcg